ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ - ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ - ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

Ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού « Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» είναι ένα σωματείο που η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1986 με έδρα το Σπαρμό. Διοικείται από 7μελές συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αποτελεί μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Συλλόγων της Επαρχίας Ελασσόνος «Δίκτυο Περραιβία», που ιδρύθηκε το 2007.

 Είναι μέλος της επιτροπής Διαβουλεύσεις του Δήμου Ελασσόνας από το 2011.

xops_cover_1
xops_logo_1_1

Στόχοι / Δραστηριότητες του Συλλόγου

Το γενικό πνεύμα που κυριαρχεί στο σύλλογο είναι η προσπάθεια προσέλκυσης των ανθρώπων στη φύση. Έχει ως στόχο όλο και περισσότερα παιδιά όχι μόνο να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον αλλά συγχρόνως να το αγαπήσουν, να το σεβαστούν και να κατανοήσουν αυτή τη μυστηριακή σχέση που συνδέει το άτομο με τη φύση. Ο Σύλλογος ενδιαφέρεται ειδικά για την ανάδειξη και προβολή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου, αυτού του μοναδικού φυσικού μνημείου για το οποίο η επαρχία Ελασσόνας αισθάνεται περήφανη.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου αφορούν τη χιονοδρομία, την εκμάθηση σκι σε μέλη και φίλους, αναβάσεις σε ελληνικά βουνά και ειδικά στον Όλυμπο, πεζοπορίες σε μονοπάτια του νομού, ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, καθαρισμός παλιών μονοπατιών, δεντροφυτεύσεις, προστασία του περιβάλλοντος με καθαρισμό περιοχών, εκθέσεις φωτογραφίας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ορειβατικές συναντήσεις. 

Συμμετοχή σε Προγράμματα:

2015 – 2016 Rural DEAR Agenda – Πρόγραμμα Europa Aid της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Raising public awareness of development issues and promoting development education in the European Union

με εταίρο το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δράσες του Προγράμματος

1) Ψηφιακή κοινωνία και περιβάλλον – κλιματική αλλαγή

 2) Σεμινάριο για την αναπτυξιακή εκπαίδευση των νέων

 3) Βιωματικό εργαστήριο στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                    ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ- ΚΙΣΣΑΒΟΥ με θέμα: «Γνωρίζοντας την πανίδα και τη χλωρίδα του Ολύμπου»

4)  Ντοκιμαντέρ με θέμα: «Όλυμπος: Ανάπτυξη και Περιβάλλον»

Διογρανώσεις

Ο Σύλλογος συμμετέχει από το 2012 στην οργανωτική επιτροπή του Faethon Olympus Marathon, το 2014 είχε την ευθηνή της διοργάνωσης, η οποιο είχε μεγάλη επιτυχία.

Το 2016 διοργάνωσε την 2μερη  5η Πανθεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση στον Όλυμπο, με συμμετοχή πανω τον  450 ατόμων.

 

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ / Συνέδρια

Ο Σύλλογος συμμετέχει σε Φεστιβάλ και Συνέδρια, όπως στα πλαίσια του Dream Festival (2007) που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Προξενείο Ελασσόνος, όπου έμπειροι ορειβάτες του συλλόγου οδήγησαν φίλους του βουνού στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος, το Μύτικα, και τους ξενάγησαν στις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Επίσης, συμμετείχε στο Διήμερο Πολιτισμού και Προβολής της Επαρχίας Ελασσόνος με θέμα «Όλυμπος- Ελασσόνα- Διαδρομές» που διοργάνωσε το Δίκτυο Περραιβία στη Θεσσαλονίκη (Μάιος 2009), και μέλη του Συλλόγου παρουσίασαν σε ομιλία και συγχρόνως προβολή βίντεο τις διαδρομές και τα μονοπάτια της περιοχής του Ολύμπου. Στο Φεστιβάλ Πηνειού 2010, με δικό του περίπτερο, με διανομή ενημερωτικού υλικού για τις δράσεις του Συλλόγου, καθώς και προβολή υλικού με θέμα τα ορειβατικά μονοπάτια του Ολύμπου. Είχε συμμετοχή σε διαφορά συνέδρια τα οποία αφορούν τον Ολύμπο.  Τέλος, να αναφερθεί ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας, με επισκέψεις, ξεναγήσεις σχολείων στην περιοχή και συνεργασία για δεντροφυτεύσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Πρόεδρος: Νίκου Βικτωρία

Αντιπρόεδρος: Μήλιος Ευάγγελος

Γ. Γραμματέας: Φουνταρλή Ανδρομάχη

Ταμίας: Φουνταρλής Δημήτριος

Μέλη: Καραμήτσος Χαράλαμπος
Νάκας Αστέριος
Πατσαβούρα Γλυκερία