Αποτελέσματα Φωτογραφικού διαγωνισμού

apotelesmata-fotografias

Ο Όλυμπος στο μικροσκόπιο των φωτογράφων στο πλαίσιο φωτογραφικού διαγωνισμού για τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου

1ο βραβείο Ελευθέρος Βουδούρης
1ο βραβείο Ελευθέρος Βουδούρης
2ο Βραβείο Ράνια Χρήστου
2ο Βραβείο Ράνια Χρήστου
3ο Βραβείο Μάχη Παρασχάκη
3ο Βραβείο Μάχη Παρασχάκη
1ος Έπαινος Αργύρης Ρουσογιάννης
1ος Έπαινος Αργύρης Ρουσογιάννης
2ος Έπαινος Αποστολία Σουλδάτου
2ος Έπαινος Αποστολία Σουλδάτου
3ος Έπαινος Ελένη Παπαθανασίου
3ος Έπαινος Ελένη Παπαθανασίου

Ανακοινώθηκαν  τα αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα: «Τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του  Ολύμπου-Πηγή ζωής και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο μυθικό βουνό», στο πλαίσιο του Έργου  “Olympus+”, που πραγματοποιήθηκε από 1/4/2022-31/3/2023 ,με δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής  όλων των   ερασιτεχνών φωτογράφων , ηλικίας άνω των 15 ετών, οποιασδήποτε υπηκοότητας ,Ελλήνων και Αλλοδαπών.

Διοργανωτής Φορέας του Φωτογραφικού Διαγωνισμού ήταν ο Χιονοδρομικός – Ορειβατικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ελασσόνας «O Όλυμπος», που είχε αναλάβει, πέρα από τις άλλες δράσεις στο πλαίσιο του Έργου Olympus+, να υλοποιήσει τη Δράση 8, που αφορούσε τη διοργάνωση του φωτογραφικού διαγωνισμού, με τη συνεργασία και την  υποστήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας , του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Κισσάβου –Ελασσόναςκαι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για τον λόγο αυτό συστήθηκε Καλλιτεχνική Επιτροπή, με ευθύνη της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας, όπως επίσης και Επιστημονική Επιτροπή με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως είχε ανακοινωθεί θα δοθούν  τρία Βραβεία καλύτερης φωτογραφίας και τρεις Έπαινοι.

Στα Βραβεία καλύτερης φωτογραφίας ο 1ος νικητής θα κερδίσει μια φωτογραφική μηχανή και ο 2ος και 3ος νικητής από μια actioncamera.

 Οι  καλύτερες φωτογραφίες , θα αποτελέσουν το υλικό μιας ψηφιακής  φωτογραφικής έκθεσης , η οποία στην πορεία μπορεί να  εκτυπωθεί και να αποτελεί κινητή έκθεση, αναδεικνύοντας , όχι μόνο το έργο των φωτογράφων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και προκρίθηκαν ,αλλά θα αναδειχθούν και τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου,  όπως, επίσης και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε αυτόν.

 

Βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας

1ο Βραβείο ΕλευθέριοςΒουδούρης

2ο Βραβείο Ράνια Χρήστου

3ο Βραβείο Μάχη Παρασχάκη

Έπαινοι

1ος Έπαινος Αργύρης  Ρουσογιάννης

2ος Έπαινος Αποστολία Σουλδάτου

3ος Έπαινος Ελένη Παπαθανασίου

 

Τις φωτογραφίες των νικητών θα τις βρείτε στην σελίδα   www.olympusprotect.gr

Η Πρόεδρος του Χιονοδρομικού –Ορειβατικού- Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σπαρμού Ολύμπου κ. Βίκυ Νίκου, τονίζει τα εξής: «Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια όχι μόνο στους νικητές του Διαγωνισμού ,αλλά και σε όλους όσοι  συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά που επισκέφτηκαν, με αφορμή τον φωτογραφικό διαγωνισμό, ένα μυθικό βουνό, όπως είναι ο Όλυμπος και αποτύπωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά  και τους κινδύνους που επιφέρει στη βιοποικιλότητα και στους ορεινούς όγκους η Κλιματική Αλλαγή.

 

Οι  καλύτερες φωτογραφίες , θα αποτελέσουν το υλικό μιας ψηφιακής  φωτογραφικής έκθεσης , η οποία στην πορεία μπορεί να  εκτυπωθεί και να αποτελεί κινητή έκθεση, αναδεικνύοντας , όχι μόνο το έργο των φωτογράφων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και προκρίθηκαν ,αλλά θα αναδειχθούν και τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου,  όπως, επίσης και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε αυτόν.»

 

Σημαντικός ο ρόλος του ΧΟΠΣ Σπαρμού στην υλοποίηση του Έργου Olympus+

 

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού είχε αναλάβει και υλοποίησε – κατά τον καλύτερο τρόπο- σημαντικές και κομβικές δράσεις στο πρόγραμμα Olympus+ , όπως: Μελέτη και  Κατασκευή βοτανικού κήπου ΑΦΦ Ολύμπου , Διοργάνωση 3 βιωματικών ορειβατικών εκδηλώσεων στον Όλυμπο,  Δημιουργία Εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά,  Διοργάνωση Φωτογραφικού Διαγωνισμού  και  Διοργάνωση εκδήλωσης για ενημέρωση των Νέων.

Ένα Έργο που συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής

 

Ο Πρόεδρος του Συντονιστή και δικαιούχου Εταίρου, που είναι το Δίκτυο «Περραιβία», κ. Κώστας Σκριάπας,  ευχαριστεί τον Δήμο Ελασσόνας για τη μεγάλη υποστήριξη, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου και δήλωσε ότι:  «Το Έργο Olympus+  είχε εγκριθεί προς υλοποίηση, μέσα από αυστηρά κριτήρια και έντονο ανταγωνισμό και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος», είναι  διάρκειας 18 μηνών, ολοκληρώνεται στις 30/8/2023 και στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των Αρωματικών –Φαρμακευτικών Φυτών και Βοτάνων και την ενημέρωση –ευαισθητοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων για την Κλιματική Αλλαγή.

 Το έργο αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και  την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής» . 

Το Έργο υποστηρίχτηκε  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδος, τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση GreenPeace, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, το ΚΠΕ Μακρυνίτσας Μαγνησίας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ελασσόνας .

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία αρμόδια είναι η κ. Νίκου Βίκυ, Mobile: 6937-261789,EMail : xossparmos@gmail.com .

Όλες οι πληροφορίες για το Έργο: www.olympusprotect.gr, www.perrevia.net.gr

Για τον Διοργανωτή Φορέα

Η Πρόεδρος

ΝΙΚΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

 

ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ OLYMPUS+:

  • Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- Ελασσόνα (Συντονιστής Εταίρος)
  • Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου- Βόλος
  • Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
  • Χιονοδρομικός Ορειβατικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού – Σπαρμός Ολύμπου