15ο Δελτίο Τύπου για συνάντηση με Δήμαρχο Ελασσόνας

synantisi-dimarxo-elassonas

ΕΛΑΣΣΟΝΑ, 16/5/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ No15

Έντονο το ενδιαφέρον του Δήμου Ελασσόνας για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας γύρω από τα ΑΦΦ στον Όλυμπο

Προγραμματισμένη  συνάντηση εργασίας του Δημάρχου με τους Φορείς υλοποίησης

Σε πλήρη εξέλιξη το Έργο Olympus+

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου  Γάτσα,  προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του  εμβληματικού περιβαλλοντικού έργου Olympus+, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο ,με δικαιούχο και συντονιστή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και εταίρους τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ΧΟΠΣ Σπαρμού.

Για τον λόγο αυτό, με την ευκαιρία και της δημιουργίας ενός Βοτανικού Κήπου στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο του έργου Olympus+, με τα πλέον αντιπροσωπευτικά φυτά που φύονται στον Όλυμπο (Δευτέρα 15 Μαΐου 2023), μια δράση που τη στηρίζει ο Δήμος Ελασσόνας, βρέθηκαν στο Δημαρχείο ο αναπλ. Καθηγητής του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Λύκας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κώστας Σκριάπας και Κώστας Φουρκιώτης , όπου και αναλύθηκε  η πορεία του έργου.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας κατέθεσε το ενδιαφέρον του Δήμου   για τη στήριξη της προστασίας της Βιοποικιλότητας στον Όλυμπο, της  ενίσχυσης των παραγωγών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που δραστηριοποιούνται στον ΝΔ Όλυμπο, της εκπαίδευσής τους, της ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους , της μεταφοράς γνώσεων από το πανεπιστήμιο στην πραγματική οικονομία, της παραμονής των κατοίκων στις εστίες τους, μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με αντικείμενο τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου.

 

Μετατροπή των ορεινών όγκων σε μοχλούς ανάπτυξης

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας τόνισε ότι :

“ όλα  δείχνουν ότι τα προϊόντα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πρόκειται στο μέλλον να αντικαταστήσουν μεγάλο τμήμα συμβατικών προϊόντων, σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους και για τον λόγο αυτό ο τομέας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η επιτυχημένη δραστηριοποίηση στον κλάδο δεν εξαρτάται μόνο από τη γνώση του τρόπου καλλιέργειας ή από τη διαδικασία μεταποίησης του προϊόντος, αλλά είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων που σχετίζονται με την οργάνωση της παραγωγής, την ορθολογική διαχείριση στην εκμετάλλευση και τον κατάλληλο μηχανισμό προώθησης των παραγόμενων προϊόντων.

 

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ελασσόνας, αξιοποιώντας τη δυναμική των ορεινών όγκων,  εστιάζει στην προστασία και στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί τη βάση της αναπτυξιακής δυναμικής του Δήμου Ελασσόνας, που έχει τη δυνατότητα να παράγει μοναδικά ποιοτικά προϊόντα με ταυτότητα προέλευσης  και τα οποία μπορούν να κατακτήσουν νέες αγορές. Συνεργάζεται στενά  με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και άλλα πανεπιστήμια , ερευνητικά κέντρα και την Κοινωνία των Πολιτών, προκειμένου να μεταφερθούν πολύτιμες γνώσεις στους παραγωγούς  της πρώτης γραμμής, ενώ  στέκεται αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια αύξησης της παραγωγής και της αύξησης των εισοδημάτων των παραγωγών ,αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο αναπλ. Καθηγητής κ. Χρήστος Λύκας  ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ελασσόνας, για τη στήριξη του Δήμου στην επιστημονική γνώση, στην αναπτυξιακή εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας ,αλλά και εξειδικευμένων ομάδων, για την άριστη συνεργασία, σε πολύ υψηλό επίπεδο, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και γιατί ο Δήμος έχει μετεξελιχθεί σε έναν φιλόξενο χώρο-πρότυπο  για την ανάπτυξη  των επιστημών, των τεχνών και του πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι  το  Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι στη διάθεση του Δήμου, στην προσπάθειά του για ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής.

 

Τα ΑΦΦ του Ολύμπου μοχλός ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής

 

Οι εκπρόσωποι  του Δικτύου «Περραιβία», που είναι ο συντονιστής εταίρος του Έργου Olympus+, Κώστας Σκριάπας και Κώστας Φουρκιώτης, δήλωσαν  ότι:

το τελικό αποτέλεσμα του όλου έργου Olympus+ είναι  να προστατευτεί  η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου και κατ’ επέκταση όλου του ορεινού όγκου , να ενημερωθούν και  να ευαισθητοποιηθούν όλοι ( πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί ,μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και  να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας ,με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ , τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου , αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής ,για παρόμοιες ,ανά την Ελλάδα, περιοχές , που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα .

Είναι πολύ σημαντικό, υπό την αιγίδα και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας, να συνεργάζονται στενά Οργανώσεις της Κοινωνίας  των Πολιτών , τα Πανεπιστήμια που παράγουν γνώσεις και έρευνα και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΑΕΝΟΛ ΑΕ, που πρόσφατα του ανατέθηκε έργο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό να μεταφέρονται γνώσεις και καλές πρακτικές στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, δημιουργώντας ενημερωμένους πολίτες και επιχειρηματίες».

Πληροφορίες : www.perrevia.net.gr ,E-Mail: perrevianet@gmail.com ,Mobile: 6974-881944.

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Χιονοδρομικό-Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου

 

Ο Συντονιστής Εταίρος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ο Πρόεδρος

Κων. Σκριάπας