13ο Δελτίο Τύπου για εκδήλωση ενημέρωσης μαθητών

13-enimerosi-mathitwn

ΕΛΑΣΣΟΝΑ, 8/12/2022                                                                                      ΔΤ 13/8-12-2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βιοποικιλότητα και η Κλιματική Αλλαγή στο μικροσκόπιο

Μια εξαιρετική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Γυμνασίου Ελασσόνας

Συμμετοχή της Greenpeace στην ενημέρωση

Στο πλαίσιο του έργου Olympus+

Στο μικροσκόπιο τέθηκαν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, μέσα από μια πολυθεματική εκδήλωση ευαισθητοποίησης– ενημέρωσης για τα ΑΦΦ και για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της Κλιματικής αλλαγής, που διοργανώθηκε από τον ΧΟΠΣ Σπαρμού, στην αίθουσα Θεάτρου «Β. Φαρμάκης»,  με συμμετέχοντες μαθητές του Γυμνασίου Ελασσόνας  και τίτλο: «ενημέρωση των Νέων σχετικά τη Βιοποικιλότητα, τα ΑΦΦ του Ολύμπου και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον Όλυμπο και στον πλανήτη Γη».

 

Την γενική ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου ,στο πλαίσιο της Δράσης 9 του Έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας , του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας ΚΑΙ ΤΟΥ Διευθυντή του κ. Ανδρέα Γκανάτσιου, της Διεύθυνσης του Γυμνασίου Ελασσόνας και, φυσικά, του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ ,που είναι δικαιούχος και  συντονιστής του Έργου Olympus+, με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

 

Ευχάριστη έκπληξη για όλους ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση του  Δημάρχου  Ελασσόνας κ. Νίκου Γάτσα, ο οποίος  απηύθυνε χαιρετισμό προς τους μαθητές και τόνισε την ευαισθησία και την ιδιαίτερη προσοχή της Δημοτικής Αρχής προς τη Νέα Γενιά, έτσι ώστε η εκπαίδευσή της να γίνεται σε όσο το δυνατό καλύτερο σχολικό περιβάλλον και παράλληλα να ενημερώνεται για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η προστασία της Βιοποικιλότητας και του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή . Τόνισε ότι: “Η σωστή ενημέρωση των μαθητών δημιουργεί τους συνειδητοποιημένους πολίτες του Αύριο, που διεκδικούν και δικαιούνται έναν δίκαιο, ειρηνικό και δημοκρατικό κόσμο, που να έχει ως κέντρο τον Άνθρωπο και όχι την ευημερία των αριθμών”

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρ. Δημάρχου κ. Δημ. Καρανίκας και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Δραγατσίκης και Κώστας Πασχόπουλος.

 

Γνωριμία των μαθητών με τα περίφημα Αρωματικά –Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

 

Η εκδήλωση, που ήταν διαδραστική, περιελάμβανε τρία θεματικά πεδία :

  1. τα μοναδικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου και η αξία τους στην υγεία του ανθρώπου
  2. Η Ανακύκλωση και η χρησιμότητα του μπλε κάδου
  3. Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην βιοποικιλότητα ,στον πλανήτη και στον Όλυμπο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση των μαθητών στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, έγινε από την εκπρόσωπο της διεθνούς ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace , κ. Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνης των Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή, που παρουσίασε την Κλιματική Αλλαγή και εξήγησε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και πως αυτό μπορεί να αναστραφεί.

 

Η  Greenpeace στην Ελασσόνα -Συνάντηση με τον Δήμαρχο  Ελασσόνας

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας , δέχτηκε στο γραφείο του τους διοργανωτές και την  εκπρόσωπο της παγκόσμιας περιβαλλοντικής Οργάνωσης Greenpeace κ. Σάντυ Φαμελιάρη, η οποία παρουσίασε του πλούσιο έργο της Greenpeace στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη,  με την οποία είχαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεργασία, ιδιαίτερα πάνω στο θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που πρωτοπόρα ο Δήμος Ελασσόνας υλοποιεί, κάνοντας πράξη την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας , πολιτική που προωθεί και η greenpeace στην Ελλάδα .

 

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν η καλή και γόνιμη συνεργασία, μεταξύ Δήμου Ελασσόνας και Greenpeace να συνεχιστεί, δεδομένης της ευαισθησίας του Δήμου Ελασσόνας στην Κλιματική Αλλαγή , στη Βιοποικιλότητα  και στην εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας σωστή χρήση των ΑΠΕ.

 

Ο μαγικός κόσμος των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Ολύμπου

 

Η Πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού κ. Νίκου Βίκυ, δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη, για τη συμμετοχή των μαθητών , στους οποίους, μάλιστα , μοιράστηκαν ερωτηματολόγια , για να καταγραφεί η επίδραση της εκδήλωσης που αφορούσε τη Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης , μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου , προκειμένου να γνωρίσουν, αλλά και να γευτούν τα παιδιά,τα μοναδικά φυτά που φύονται στις πλαγιές του Ολύμπου και αποτελούν μια δυνατή παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχή, αλλά και έχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.

 

Για τον λόγο αυτό ευχαριστεί τους παραγωγούς της περιοχής  1. Την εταιρεία «Εν Ολύμπω» -Αθαν. και Ι. Γκόλτσιος- Καλλιθέα Ελασσόνας 2. «Ολύμπου Βότανα» Δημ. Και Βασ. Χαλκιάς –Καρυά Ολύμπου και 3. «Κτήμα Λιόλιου»-Ευδοκία Λιόλιου-Δοχίχη Ελασσόνας,  οι οποίοι προσέφεραν μοναδικά προϊόντα  στους μαθητές ,που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο στο μυθικό βουνό, όπως: τσάι Ολύμπου, χαμομήλι, ρίγανη ,λουΐζα, θυμάρι κ.ά.

Olympus+:Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της γενιάς του Μέλλοντος

Η   κ. Νίκου σημείωσε, επίσης, ότι: ο ΧΟΠΣ Σπαρμού, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων , σχετικά με το περιβάλλον και τον Όλυμπο, έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικές και κομβικές δράσεις στο πρόγραμμα Olympus+ , όπως:   

  1. Μελέτη και Κατασκευή βοτανικού κήπου ΑΦΦ Ολύμπου στην Ελασσόνα  και σύνδεση των ΑΦΦ με την τοπική ιστορία και τους μύθους
  2. Διοργάνωση 3 βιωματικών ορειβατικών εκδηλώσεων στον Όλυμπο με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου»-Δράση Πεδίου
  3. Δημιουργία Εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά: “ Παίζω και μαθαίνω για τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου και την αξία τους στη ζωή του ανθρώπου”
  4. Διοργάνωση Φωτογραφικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου-Πηγή ζωής και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο μυθικό βουνό»
  5. Διοργάνωση εκδήλωσης για ενημέρωση των Νέων σχετικά τη Βιοποικιλότητα, τα ΑΦΦ του Ολύμπου και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον Όλυμπο και στον πλανήτη Γη.

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας δήλωσε ότι: «Το Έργο Olympus+  έχει εγκριθεί προς υλοποίηση, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανάμεσα σε 105 προτάσεις  και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

 

Οι εταίροι του έργου είναι το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι ο δικαιούχος και συντονιστής του έργου ,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής  (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και ο ΧΟΠΣ Σπαρμού και αφορά τις επιπτώσεις της Κλιματικής  Αλλαγής στη Βιοποικιλότητα του Ολύμπου και ιδιαίτερα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά , αλλά και στο ίδιο το μυθικό βουνό».

Όλες οι πληροφορίες για το Έργο: www.olympusprotect.gr, www.perrevia.net.gr


ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΦΟΡΕΑ ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

Η Πρόεδρος

ΝΙΚΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ