1η Ορειβατική εξόρμηση στον Όλυμπο – ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

χοπσ σπαρμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Όλυμπος των χρωμάτων και των αρωμάτων «πόζαρε» σε δεκάδες φωτογράφους

Με επιτυχία  η πρώτη ορειβατική εξόρμηση του ΧΟΠΣ Σπαρμού στον Όλυμπο στο πλαίσιο του Έργου Olympus+

 

Ο Όλυμπος των χρωμάτων, των αρωμάτων, των γεύσεων, των μύθων και του μυστηρίου «πόζαρε» σε δεκάδες φωτογράφους, που ταξίδεψαν για να γνωρίσουν τα περίφημα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ,που φύονται στις πλαγιές του και ακόμα να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή  επιφέρει στο μυθικό βουνό .

Για τον λόγο αυτό την Κυριακή 22 Μαΐου 2022  πραγματοποιήθηκε, σε ένα ολοήμερο μαγικό οδοιπορικό σε μεγάλα υψόμετρα,  η πρώτη  από τις τρείς βιωματικές  ορειβατικές δραστηριότητες  με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου» , που διοργάνωσε  ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου,  στο πλαίσιο της Δράσης 5 του Έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας –Olympus+».

 

Γνωριμία με τα περίφημα  Αρωματικά –Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

 

Τυχεροί στην πρώτη αυτή  βιωματική ορειβατική εξόρμηση στο μυθικό βουνό  ήταν  δεκάδες  μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  Volos Lens του Βόλου, με εξειδίκευση στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και άλλοι πολίτες από διάφορα μέρη της χώρας, ακόμα και το εξωτερικό, που γνώρισαν τα μοναδικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου στο φυσικό τους περιβάλλον και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να τα αποθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, μέσα από επιλεγμένες διαδρομές , όπως επίσης και αποθανάτισαν  τοπία  του Ολύμπου, που έχουν  υποστεί αλλοιώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Έτσι θα  έχουν  και τη δυνατότητα να λάβουν μέρος  στον ανοιχτό Διεθνή Φωτογραφικό διαγωνισμό ,που βρίσκεται σε εξέλιξη  στο πλαίσιο του Έργου  από τον ΧΟΠΣ Σπαρμού ( με τη συνεργασία της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας) και εξελίσσεται  από1 Απριλίου  έως 30 Σεπτεμβρίου 2022. (σχετικές πληροφορίες https://olympus-protect.gr ).

 

Θερμή υποδοχή από τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υποδοχή των επισκεπτών στην περιοχή έκανε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, που υποστηρίζει ένθερμα το Έργο Olympus+, στην κεντρική πλατεία της πόλης, παραδίδοντας  αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα του ΝΔ Ολύμπου  στον πρόεδρο του Φορέα Volos Lens κ. Αργύρη Ζαφειρίδη,  εξαίροντας το σημαντικό τους έργο στην ανάδειξη προορισμών, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τη μεγάλη δημοσιότητα που έχουν οι δράσεις τους, ενώ δέχτηκε την προσφορά μιας εξαίρετης φωτογραφίας, τυπωμένης σε αλουμίνιο, ενός αρχοντικού του Πηλίου.

Από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί με σκοπό την ανάδειξη των δυνατών σημείων της περιοχής, όπως είναι ο Όλυμπος, το εντυπωσιακό περιβάλλον, τα  μοναδικά τοπικά προϊόντα και η πολιτιστική κληρονομιά.

Μια μαγική μέρα στο μυθικό βουνό

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού, που αποδείχτηκε εξαίρετος οικοδεσπότης και δικαιώνει την καλή του φήμη στο χώρο  του ορειβατικού τουρισμού και των μεγάλων διοργανώσεων, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους επισκέπτες για τα περίφημα ΑΦΦ του Ολύμπου , τη χρησιμότητά τους στην υγεία του ανθρώπου, τις περιοχές που αυτά φύονται και παράλληλα να γνωρίσουν τα μοναδικά  τοπία του Ολύμπου  και τις τοπικές γεύσεις, μέσα από  ένα θαυμάσιο οδοιπορικό.

 

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν την Κυριακή 22/5, με ευθύνη του ΧΟΠΣ Σπαρμού είναι :
  • Ενημέρωση για το μυθικό βουνό και τη χλωρίδα του από τον Διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης Κισσάβου –Ελασσόνας κ. Ανδρέα Γκανάτσιο
  • Επίσκεψη στο βιολογικό αγρόκτημα παραγωγής Αρωματικών- Φαρμακευτικών Φυτών στις πλαγιές του Ολύμπου «Εν Ολύμπω», με οικοδεπότη τον κ. Γκόλτσιο Ιωάννη  (γευσιγνωσία ΑΦΦ )-Λήψη Φωτογραφιών
  • Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου και ξενάγηση από τους μοναχούς της Μονής (υψόμετρο 1000 μέτρα) – https://imsparmou.gr/,  Λήψη Φωτογραφιών
  • Μικρός περίπατος σε παρακείμενο φαράγγι με τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών, προκειμένου να αναδειχθεί η μαγεία του Ολύμπου – Λήψη Φωτογραφιών
  • Αναζήτηση και φωτογράφιση του περίφημου τσαγιού Ολύμπου σε υψόμετρο 1600 μ. με τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών.- Λήψη Φωτογραφιών
  • Ελαφρύ γεύμα στην έδρα του Χιονοδρομικού Ορειβατικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σπαρμού Ολύμπου ( γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων).
  • Επίσκεψη στην «Οινοποιία Ελασσόνας» , με τα μοναδικά βιολογικά κρασιά από τους αμπελώνες του ΝΔ Ολύμπου ( ενημέρωση για την παραγωγή εκλεκτών οίνων από τους ιδιοκτήτες της οινοποιίας κ.κ. Γ.Φτίκα και Γ. Λόλα, οινογνωσία).

 

Σημαντικός ο ρόλος του ΧΟΠΣ Σπαρμού στην υλοποίηση του Έργου

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικές και κομβικές δράσεις στο πρόγραμμα Olympus+ , όπως: Μελέτη και  Κατασκευή βοτανικού κήπου ΑΦΦ Ολύμπου , Διοργάνωση 3 βιωματικών ορειβατικών εκδηλώσεων στον Όλυμπο,  Δημιουργία Εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά,  Διοργάνωση Φωτογραφικού Διαγωνισμού  και  Διοργάνωση εκδήλωσης για ενημέρωση των Νέων .

 

Ένα Έργο που συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού κ. Νίκου Βίκυ δήλωσε ότι:  «Το Έργο Olympus+ , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ , έχει εγκριθεί προς υλοποίηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος», είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023 και στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των Αρωματικών –Φαρμακευτικών Φυτών και Βοτάνων και την ενημέρωση –ευαισθητοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων για την Κλιματική Αλλαγή».

Οι άλλοι εταίροι του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Φορέας  Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΟΦΥΠΕΚΑ-Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο  ΧΟΠΣ  Σπαρμού  .

Η επόμενη εξόρμηση στον Όλυμπο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 . Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Νίκου Βίκυ, Mobile: 6937-261789,  EMail : xossparmos@gmail.com .

 

Όλες οι πληροφορίες για το Έργο: www.olympusprotect.gr, www.perrevia.net.gr

 


ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΦΟΡΕΑ ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

Η Πρόεδρος

ΝΙΚΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ