Δελτίο Τύπου για 1η Ορειβατική εξόρμηση στον Όλυμπο – ΧΟΠΣ Σπαρμού

olympus-mount-20220521

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 η πρώτη ορειβατική εξόρμηση του ΧΟΠΣ Σπαρμού στον Όλυμπο

Στο πλαίσιο του έργου Olympus+

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί  η πρώτη  από τις τρείς βιωματικές  ορειβατικές δραστηριότητες  με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου» , που θα διοργανώσει ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου (υπεύθυνος διοργάνωσης), στο πλαίσιο της Δράσης 5 του Έργου τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας –Olympus+».

 

Γνωριμία με τα περίφημα  Αρωματικά –Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

 

Τυχεροί στην πρώτη αυτή  βιωματική ορειβατική εξόρμηση στο μυθικό βουνό  θα είναι δεκάδες  μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού  Volos Lens του Βόλου, με εξειδίκευση στην τέχνη της φωτογραφίας, που θα  γνωρίσουν τα μοναδικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου στο φυσικό τους περιβάλλον και ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να τα αποθανατίσουν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, μέσα από επιλεγμένες διαδρομές , όπως επίσης και να αποθανατίσουν  τοπία  του Ολύμπου, που έχουν  υποστεί αλλοιώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 

Έτσι θα έχουν και τη δυνατότητα να λάβουν μέρος  στον ανοιχτό Διεθνή Φωτογραφικό διαγωνισμό ,που βρίσκεται σε εξέλιξη  στο πλαίσιο του Έργου  από τον ΧΟΠΣ Σπαρμού ( με τη συνεργασία της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας) και εξελίσσεται  από1 Απριλίου  έως 30 Σεπτεμβρίου 2022. (σχετικές πληροφορίες https://olympus-protect.gr ).

 

 

Μια μαγική μέρα στο μυθικό βουνό

 

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους επισκέπτες για τα περίφημα ΑΦΦ του Ολύμπου , τη χρησιμότητά τους στην υγεία του ανθρώπου, τις περιοχές που αυτά φύονται και παράλληλα να γνωρίσουν τα μοναδικά  τοπία  και τις τοπικές γεύσεις μέσα από θαυμάσιο οδοιπορικό.

 

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής  22/5 προβλέπεται:

 • Ενημέρωση για το μυθικό βουνό και τη χλωρίδα του από ειδικό περιβαλλοντολόγο (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου –Ελασσόνας)
 • Επίσκεψη σε βιολογικό αγρόκτημα παραγωγής Αρωματικών- Φαρμακευτικών Φυτών στις πλαγιές του Ολύμπου (γευσιγνωσία ΑΦΦ )-Λήψη Φωτογραφιών
 • Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου και ξενάγηση από τους μοναχούς της Μονής (υψόμετρο 1000 μέτρα) – https://imsparmou.gr/,  Λήψη Φωτογραφιών
 • Μικρός περίπατος σε παρακείμενο φαράγγι με τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών, προκειμένου να αναδειχθεί η μαγεία του Ολύμπου – Λήψη Φωτογραφιών
 • Αναζήτηση και φωτογράφιση του περίφημου τσαγιού Ολύμπου σε υψόμετρο 1600 μ. με τη συνοδεία έμπειρων ορειβατών.- Λήψη Φωτογραφιών
 • Ελαφρύ γεύμα στην έδρα του Χιονοδρομικού Ορειβατικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σπαρμού Ολύμπου ( γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων)
 • Επίσκεψη στο Λιβάδι Ολύμπου (υψόμετρο 1260 μ. )- Στάση για καφέ -Δυνατότητα προμήθειας των περίφημων γαλακτοκομικών προϊόντων «Βοσκός» Ολύμπου.
 • Επίσκεψη στην «Οινοποιία Ελασσόνας» , με τα μοναδικά βιολογικά κρασιά από τους αμπελώνες του ΝΔ Ολύμπου ( ενημέρωση για την παραγωγή εκλεκτών οίνων από τους ιδιοκτήτες της οινοποιίας , οινογνωσία).

 

Σημαντικός ο ρόλος του ΧΟΠΣ Σπαρμού στην υλοποίηση του Έργου

 

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικές και κομβικές δράσεις στο πρόγραμμα Olympus+ ,

 1. Μελέτη και Κατασκευή βοτανικού κήπου ΑΦΦ Ολύμπου στην Ελασσόνα  και σύνδεση των ΑΦΦ με την τοπική ιστορία και τους μύθους
 2. Διοργάνωση 3 βιωματικών ορειβατικών εκδηλώσεων στον Όλυμπο με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου»-Δράση Πεδίου
 3. Δημιουργία Εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά: “ Παίζω και μαθαίνω για τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου και την αξία τους στη ζωή του ανθρώπου”
 4. Διοργάνωση Φωτογραφικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου-Πηγή ζωής και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο μυθικό βουνό»
 5. Διοργάνωση εκδήλωσης για ενημέρωση των Νέων σχετικά τη Βιοποικιλότητα, τα ΑΦΦ του Ολύμπου και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον Όλυμπο και στον πλανήτη Γη.

 

Το Έργο Olympus+ , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ , έχει εγκριθεί προς υλοποίηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

 

Οι άλλοι εταίροι του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Φορέας  Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ο  ΧΟΠΣ  Σπαρμού  και αφορά την επιπτώσεις της Κλιματικής  Αλλαγής στη Βιοποικιλότητα του Ολύμπου και ιδιαίτερα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά , αλλά και στο ίδιο το μυθικό βουνό.

      

E-Mail : xossparmos@gmail.com, Mobile: 6937-261789 κ. Νίκου Βίκυ

 

Όλες οι πληροφορίες για το Έργο: www.olympusprotect.gr, www.perrevia.net.gr


 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ ΦΟΡΕΑ ΧΟΠΣ ΣΠΑΡΜΟΥ

Η Πρόεδρος

ΝΙΚΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ