5ο Δελτίο Τύπου – Συνάντηση Εργασίας OLYMPUS+

olympus_plus_ppl_1

ΕΛΑΣΣΟΝΑ, 20/12/2021

5/20-12-2021

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο Τρίτη 21/12/2021 συνάντηση εργασίας

με παραγωγούς ΑΦΦ Ολύμπου στην Ελασσόνα

Σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Olympus+ με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προσκαλούν αύριο Τρίτη , 21 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, , τους  παραγωγούς, βιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, αγρότες κ.ά. της περιοχής Δήμου Ελασσόνας  σε συνάντηση εργασίας που αφορά την υλοποίηση του έργου:  «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus  (Κτίριο ΚΕΔΕ (πρώην ΔΕΥΑΕΛ Δήμου Ελασσόνας) ,Χρ. Βλαχοδήμου 1 – Ελασσόνα  (Διάρκεια συνάντησης: 12.00- 14.00 μ.μ- θα ληφθούν  όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορονοϊού.).

 

Σημειώνεται ότι το παραπάνω έργο, που θα υλοποιηθεί το χρονικό διάστημα 1/9/2021-28/2/2023 , με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και αυστηρά κριτήρια για τους συμμετέχοντες, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη  των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του Ολύμπου.

 

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κ.κ.:

  1. Λύκας Χρήστος- Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου- Γεωπονική Σχολή )
  2. Ελευθέριος Φουρκιώτης –Πρόεδρος ΑΕΝΟΛ
  3. Κώστας Σκριάπας –Πρόεδρος Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

 

Σκοπός της συνάντησης είναι  να γίνει συζήτηση μεταξύ των Φορέων υλοποίησης και των άμεσα εμπλεκόμενων παραγωγών σχετικά με :

  1. τα προβλήματα που υπάρχουν στις καλλιέργειες ,τυποποίηση και εμπορία των ΑΦΦ του Ολύμπου,
  2. προσπάθεια διεκδίκησης λύσης σε αυτά,
  3. μεθόδευση της εκπαίδευσης μέσα από το προγραμματισμένο Σεμινάριο το έτος 2022  ( Summer School) , έτσι ώστε αυτό να είναι χρήσιμο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους και
  4. μεθόδευση ανάδειξης των εξαιρετικών  και ποιοτικών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών  που φύονται αυτοφυώς ,αλλά και καλλιεργούνται στον Όλυμπο, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την αναζήτηση νέων αγορών και εισοδημάτων για τους παραγωγούς.
  5. Δημιουργία Σήματος Ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ)

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» Κώστας Σκριάπας και οι δύο Αντιπρόεδροι Θωμάς Αστερίου  και Κώστας Φουρκιώτης  δήλωσαν ότι :  «Είναι ευκαιρία , αξιοποιώντας τη στήριξη του Πράσινου Ταμείου, να βελτιώσουμε την κατάσταση στο χώρο της παραγωγής ΑΦΦ, να βελτιωθούν οι δεξιότητες των παραγωγών και να δημιουργήσουμε ποιοτικά προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, για τις  αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της περιφέρειας ,που περνά μέσα από την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής και να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου Ελασσόνας και της παραμονής των Νέων στους τόπους καταγωγής τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» – Τηλ. 6974-881944 Κ. Σκριάπας , E-Mail: perrevianet@gmail.com

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-    

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΚΑΣ

Οι Φορείς υλοποίησης του Έργου OLYMPUS+ είναι οι  :

ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΑΡΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ