2ο Δελτίο Τύπου για ΑΦΦ Ολύμπου

2ο δελτίο τύπου ΑΦΦ

Ελασσόνα,  23/9/2021                                  ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.  2/ 23-9-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απόλυτα επιτυχημένη η πρώτη τεχνική συνάντηση μεταξύ των εταίρων του έργου Olympus+

Τα περίφημα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου στο «μικροσκόπιο» του Πράσινου Ταμείου
Έγκριση πιλοτικού προγράμματος στο Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Πέμπτη 23/9/2021, η πρώτη τεχνική συνάντηση μεταξύ των εταίρων, ενός ιδιαίτερα σημαντικού και πρωτοπόρου έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, στα όρια του Δήμου Ελασσόνας, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ξεκινώντας από  1/9/2021.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» .

Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”) και εταίρους α. το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, β. τον Φορέα Διαχ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και γ. τον ΧΟΠΣ Σπαρμού,  είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έγκριση ενός σημαντικού προγράμματος  με τίτλο Olympus+”, που το Δίκτυο «Περραιβία» διεκδίκησε, σε δύσκολες ανταγωνιστικές συνθήκες και αυστηρά κριτήρια, από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της προστασίας του μυθικού βουνού από την κλιματική αλλαγή και τέλος της δημιουργίας επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα ΑΦΦ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ο πρόεδρος ΔΣ Κώστας Σκριάπας, του Παν/μιου Θεσσαλίας ο καθηγητής Χρήστος Λύκας, του ΦΔΕΔ Ολύμπου το στέλεχος Νάνσυ Γεωργούλη και του ΧΟΠΣ Σπαρμού η πρόεδρος ΔΣ Βίκυ Νίκου, οι οποίοι και εξέτασαν  τεχνικά θέματα του έργου και έγινε συντονισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν τους επόμενους 18 μήνες στην περιοχή της Ελασσόνας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Ένα έργο– διαφήμιση στα περίφημα Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

 

Το έργο που πρότεινε το Δίκτυο «Περραιβία» και εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και  την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής. 

Στόχος του έργου είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό:

 1. τη σημασία του εδάφους για την παραγωγή Αρωματικών –Φαρμακευτικών Φυτών σε μεγάλα υψόμετρα,
 2. την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργειά τους και
 3. την επιστημονική ενημέρωση για την αξία τους στη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.

Για τον λόγο αυτό προβλέπονται :

 1. εξειδικευμένα εργαστήρια και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα εργαστούν για τον πιλοτικό εντοπισμό και χαρτογράφηση περιοχών, που υφίστανται έντονες αλλοιώσεις χλωρίδας από έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα (συλλογή,  παράνομη βόσκηση) και φυσικές καταστροφές,
 2. Δημιουργία Πιλοτικής Στρατηγικής διαχείρισης περιοχών υπό απειλή,
 3. η μελέτη και καταγραφή χλωρίδας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών ,συγκεκριμένης περιοχής ΝΔ Ολύμπου εντός των ορίων του Δήμου Ελασσόνας
 4. η εκπόνηση διεπιστημονικής έρευνας για την προστασία των ΑΦΦ στο αυτοφυές τους πεδίο ,
 5. η υλοποίηση συμμετοχικών βιωματικών εργαστηρίων στην Ελασσόνα , από ειδικούς πάνω στο αντικείμενο επιστήμονες, που αναλύουν το θέμα από την παραγωγή, την τυποποίηση, την προώθηση και εμπορία, μέχρι τον τελικό καταναλωτή, τα οποία εμπλέκουν τους κατ’ εξοχήν διαχειριστές της γης και των εδαφών (καλλιεργητές, παραγωγούς, γεωπόνους, επιχειρηματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), προκειμένου να αναδειχθούν προκλήσεις, προτάσεις και κυρίως  λύσεις που σχετίζονται με τις χρήσεις γης και την καλλιέργεια ΑΦΦ, την βιώσιμη αγροτική παραγωγή και την προστασία και βελτίωση των εδαφών.
 6. Δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τα ΑΦΦ , αλλά και προωθητικό σποτ, που θα χρησιμοποιηθούν σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα και τον Ελληνικό τουρισμό.
 7. Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στον χώρο των καλλιεργητών ΑΦΦ στην περιοχή μελέτης,  με σκοπό να εντοπιστούν αδυναμίες, αστοχίες και προβλήματα , για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα , για ενίσχυση της παραγωγής και στήριξης της επιχειρηματικότητας (Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).
 8. Μελέτη της δυνατότητας προστασίας του ΝΔ Ολύμπου, μέσα από τη διαδικασία των αναδασώσεων, με την αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητών , την δημιουργία μελέτης , που θα κοινοποιηθεί προς όλες  τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, για την δημιουργία πολιτικών η δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή (Επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
 9. δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για την αξία των ΑΦΦ στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου,
 10. διοργάνωση φωτογραφικού διαγωνισμού για τα ΑΦΦ
 11. δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ΑΦΦ, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση οικοτόπων ή ειδών, από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
 12. κατασκευή ενός μικρού βοτανικού κήπου στην Ελασσόνα, σε χώρο μπροστά από το ΚΠΕ ΚΙσσάβου-Ελασσόνας, δικαιοδοσίας του Δήμου Ελασσόνας, που θα περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα ΑΦΦ του ΝΔ Ολύμπου .
 13. ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με τη διοργάνωση διαγωνισμού φωτογραφίας για νέους από 12-18 ετών,  σχετικού με τα ΑΦΦ,

Τα ΑΦΦ του Ολύμπου μοχλός ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία», που είναι ο συντονιστής εταίρος, οικονομολόγος κ.  Κώστας Σκριάπας, δηλώνει ότι: “ το τελικό αποτέλεσμα είναι  να προστατευτεί  η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου και κατ’ επέκταση όλου του ορεινού όγκου , να ενημερωθούν και  να ευαισθητοποιηθούν όλοι ( πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί ,μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και  να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας ,με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ , τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου , αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής ,για παρόμοιες ,ανά την Ελλάδα, περιοχές , που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα .

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται στενά η Κοινωνία των Πολιτών , το Πανεπιστήμιο που παράγει γνώσεις και έρευνα και οι δημόσιοι φορείς , μεταφέροντας καλές πρακτικές στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».

Το Έργο υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Ελασσόνας, τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση GreenPeace, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, το ΚΠΕ Μακρυνίτσας Μαγνησίας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ελασσόνας .

Πληροφορίες : www.perrevia.net.gr

 

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Χιονοδρομικό-Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου

Ο Συντονιστής Εταίρος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ο Πρόεδρος

Κων. Σκριάπας